Vanliga skador i samband med flytt

Vi tar upp det vanligaste skador som kan kan uppkomma i samband med en flytt. Läs här hur du kan skydda dig själv och dina ägodelar.

Vanliga skador i samband med flytt

Det är vanligt med både skador på egendom och kropp när man flyttar. Vi listar de vanligaste skadorna och hur du kan göra för att undvika dom.

Skador på egendom i samband med flytt

Att flytta på egen hand helt utan att något går sönder eller kommer bort kan vara svårt. Det absolut vanligaste är krossade glas och kantstötta möbler. Bästa sättet att undvika skador på din egendom är att börja packa i god tid innan du flyttar, använda riktiga flyttkartonger och packa noggrant med bra stötdämpning. I lådor som innehåller ömtåliga saker kan du lägga en handduk eller filt i botten. Ställ tallrikarna vertikalt istället för horisontellt. Sätt strumpor över dina glas. Köp bubbelplast och sätt det runt hörn och ben på dina finaste och ömtåligaste möbler.

Förutsatt att du hemförsäkring för både den gamla och nya bostaden så kommer skador som uppstår i bostaden i samband flytten täckas av den. Dock täcks inte alltid skador på möbler som kan bli när man transporterar dem från ena boendet till det andra. Det finns dock speciella flyttförsäkringar man kan teckna. Om du anlitar en flyttfirma eller pianoflytt i Stockholm så är det oftast försäkrade mot de skador som kan bli. Fråga en extra gång om försäkring innan du anlitar en flytt- eller pianofirma.

Kroppskador i samband med flytt

Ryggen är den del av kroppen som brukar råka mest illa ut vid flytt men även stukningar och sträckningar är vanligt. Något annat som kan hända, framförallt män som bär tungt, är att man får ljumskbråck. Det bästa sättet för en lekman att skydda sig är att värma upp och stretcha innan man börjar bära tungt. Tänka även på att hålla ryggen rak och på att du skall böja benen när du lyfter. Använde de hjälpmedel som finns i form av bärremmar, handskar och dylikt.

Det bästa sättet att undvika skador på kroppen när man flyttar är att inte bära själv. I de flesta fall är det smidigare och säkrare att anlita en erfaren flyttfirma. Flyttgubbar som bär tungt varje dag har en bra teknik som gör att de inte skadar sig, de kan använda hjälpmedel på rätt sätt och utnyttja dem till sin fulla potential.

Ta inga risker när du flyttar

Det är dumt och onödigt att riskera din egen och andras hälsa när du flyttar. Kanske sparar du lite pengar genom att inte anställa en flyttfirma, men om du skadar dig och behöver vara sjukskriven så har du istället förlorat pengar. Att anställa en flyttfirma kan vara ditt livs bästa beslut!

11 Jun 2022