Köpa konst på nätet - tips och råd

Köpa konst på nätet - är det en bra idé egentligen? Konst har blivit en sak för alla. Idag behöver vi inte besöka olika gallerier och gå på vernissage för att upptäcka nya favoriter inom konstvärlden. Internet har gjort konsten mer tillgänglig och öppen för oss alla. Det är bra. I och med detta kan man kapa mellanhänder och därmed också köpa god konst till bättre priser. Att handla direkt från andra privatpersoner är möjligt via exempelvis Blocket, Tradera och Facebooks lokala köp-och-sälj-sidor.

Fördelarna är många, men det finns även uppenbara nackdelar. Kan du verkligen lita på säljaren? Är tavlan eller konstverket äkta? Finns det någon proveniens? Köper du konst från ett galleri eller från exempelvis en auktionssida så får du direkt svar på sådana frågor. Du tar, helt enkelt, en risk i samband med att du köper konst från en annan privatperson. En risk som du måste vara medveten om.

Ställ frågor och var skeptisk

Det första rådet vi kan ge gällande inköp av konst via nätet är alltså följande: var försiktigt skeptisk. Om en person skriver att han säljer ett konstverk från en välrenommerad konstnär till ett pris som ligger långt under marknadsvärdet - hur motiveras detta?

Alltså, säljaren vet A) vem konstnären är och har således också, förmodligen, koll på ungefärliga priser (internet ger ganska snabba svar på detta, eller hur?) och B) han sätter ändå ett pris lägre än förväntat. Det känns suspekt.

Visst kan det finnas logiska förklaringar också i form av att han behöver snabba pengar och så vidare, men mest troligt är att det finns någonting han vill dölja. Konstverket kanske är oäkta, det kanske är skadat eller - som tyvärr sker - är stulet.

Är konstverket stulet?

Om du köper ett konstverk som ligger långt under det marknadsmässiga priset så tar du en risk. Idag finns inte den gamla termen om köp i god tro kvar att luta sig mot. Du kan således dras in i rätt allvarliga saker om konstverket visar sig vara stulet. Det kan handla om böter och - i extremfall - om fängelse.

Det som definitivt kommer att ske är att du får lämna tillbaka varan till dess rättmätiga ägare - och att du inte får några pengar tillbaka. Försäkringsbolag täcker heller inga sådana utgifter.

Det finns således all anledning att tänka ett extra varv innan ett köp och lita på magkänslan. Låter det för bra för att vara sant - ja, då är det förmodligen också det. Begär alltid ett kvitto av säljaren och se till att denne identifierar sig. Försök även att få köpet att genomföras på plats hemma hos honom. Det kan skingra misstankar. En neutral plats och en stressad säljare bör få varningsklockor att ringa!

Köp det du gillar!

Konst är fantastiskt och det förgyller vardagen. Att inreda ett hem med konstverk på väggarna och med olika vackra föremål ger en extra dimension. Väggarna talar - och det talar ett språk som tilltalar dig. Det är viktigt att komma ihåg i sammanhanget. Det väsentliga med all konst är att skönheten ligger i betraktarens ögon. Du avgör vad du tycker är snyggt och du inreder för din egen skull.

Köp inte konst för någon annan och stirra dig inte blind på hur olika inredningsmagasin ser ut. I ditt hem gäller dina regler och du bestämmer hur begreppen god konst och god smak ska definieras.

Det är då du kan göra de riktigt fina affärerna också. Håll ögonen på nätet, sök på Blocket, hitta dina favoriter hos galleristerna och skapa bevakningar på auktionssidor. Det senare ska inte underskattas: det finns hela tiden ny konst i omlopp och priserna kan bli väldigt, väldigt rimliga om du har tur!