Vaccin – ett skydd mot sjukdomar

Att ta vaccin idag är att ge sin kropp ett skydd mot sjukdomar som kan få allvarliga konsekvenser. Det finns flertalet olika vaccin mot olika sjukdomar, läs vidare för mer information!

Att vaccinera sig eller sitt barn mot sjukdomar är för de allra flesta en självklarhet. Ett exempel är att följa barnvaccinationsprogrammet för barnen. Ett annat exempel för både barn och vuxna är att ta TBE-vaccinet som skyddar mot följdsjukdomar vid fästingbett. Är man äldre eller i någon form av riskgrupp så är en vaccination mot säsongsinfluensan bra att ta. Givetvis kan det vara så att man reagerar på alla sorters vaccin, men det är inte helt ovanligt. Det vanligaste är att man får lite ont i armen och en del vaccin ger feber. Dock går det över fort.

Olika sorters vaccin

De flesta vacciner tas för att förhindra allvarliga följdsjukdomar. Ett vaccin som behövs fyllas på där smittan inte går mellan människor utan kommer från en jordbakterie är stelkrampssprutan. Stelkrampsvaccinationen bör man efter 15 års ålder fylla på ungefär vart 20:e år.

Att ta resevaccin är också självklart för många som skall ut och resa. En resevaccination skyddar mot exempelvis turistdiarré, kolera, hepatit A eller hepatit B. Ibland är det lätt att glömma när man bokar resan. Då är det bra att det finns drop-in för vaccin i Göteborg. När det gäller resevaccin bör man ta det en vecka innan avresa. Givetvis går det att göra drop-in för andra vaccinationer också, det är bara att ringa och fråga!

25 Jan 2021