Thujan – en älskad klassiker

Vet du vilken som är Sveriges allra mest populära trädgårdsväxt? Jo, det är såklart thujan. Med sitt kompakta växtsätt har den kommit att bli omåttligt populär i de svenska trädgårdarna.

Thujor är en otroligt omtyckt växt i de svenska trädgårdarna. Så pass att de är Sveriges mest sålda trädgårdsplanta. Det är bara att se sig omkring: i var och varannan trädgård hittar man thujor. Men hur kommer det sig att de blivit så populära? Dels är de tåliga, dels fungerar de bra både som solitärer och som häckväxter.

Thujor fungerar i de flesta växtzoner i vårt avlånga land. Detta trots att de egentligen inte växer naturligt här. Och även fast de inte hör till den svenska faunan passar de ändå in rent utseendemässigt. De påminner en hel del om både granar och enar eftersom de har ett lite barr-aktigt uttryck.

Thujor fungerar året runt

Thujor uppskattas för sitt växtsätt som är kompakt och tätt, vilket gör dem till ett bra val om man ska plantera en häck. En tät häck blir ett mycket bra insynsskydd. Det bästa är att thujor dessutom är vintergröna, så insynsskyddet håller året om. Förutom det, så är det trevligt med lite grönt, som kan lysa upp mitt i den grå årstiden. Och faller det snö blir det väldigt vackert med med de vita flingorna på thujans mörkgröna grenar. En thuja är snygg även som solitär, den måste inte ingå i en häck eller samplantering. Thujor har alltså många goda egenskaper – inte konstigt att den blivit så omtyckt!

1 Jul 2021