Ta hand om dina vackra trägolv

Drömmer du om att göra om hemma? Det är du långt ifrån ensam om. Svensken idag renoverar och bygger nytt som aldrig förr. En effekt av att vi fått mer pengar över i plånboken samt av att vi idag prioriterar våra hem högre än tidigare. Undersökningar visar att många sätter hem och inredning högre på listan än exempelvis utlandsresor och bilar. Det är roligt och det är också förståeligt. Var ska man trivas om inte i den egna bostaden?

Det finns emellertid anledning till försiktighet i frågor som rör renoveringar. Tyvärr så agerar många för snabbt och utan eftertanke. Det kan både komma att kosta pengar och ge ett sämre resultat. Nytt är inte synonymt med den vackraste lösningen.

Ett typiskt exempel på detta gäller golven. Att riva ut ett golv ska göras först då det är bortom räddning och i fall det verkligen inte passar in i det rum man tänkt sig. Om inte - ja, då handlar det ofta om ett rejält nerköp. Både rent ekonomisk och rent estetiskt.

Äldre trägolv har fått patina

Vackra trägolv ska man vara rädd om. Det handlar om ett hantverk som få nya golv lever upp till. Väljer man ett nytt golv så ska det dessutom sätta sig och det kan ta ganska lång tid.

Trä är levande och påverkas av luftfuktighet och väderomslag. Det innebär att ett golv som läggs in kommer att röra sig i sidled utefter vilken temperatur som finns och det kan leda till att det inte alls når det förväntade resultatet.

Ett trägolv som legat i en massa år - det håller en mansålder - ligger stabilt och har dessutom nått den vackra personliga patineringen som man eftersträvar. Därför är det fördelaktigt att låta ett äldre trägolv ligga kvar i samband med att man planerar en renovering.

Trägolvet är för slitet!

Sant är att ett trägolv kan se förskräckligt ut. Åldern sätter sina spår och det kan innebära synliga fläckar, sprickor, ojämnheter, smuts som inte går bort och andra skador - barnen har lekt och repat ytan, exempelvis. Det spiller över på resten av rummet som - liksom golvet - blir matt, livlöst och känns både smutsigt och tråkigt.

Lika sant är dock att ett sådant fult trägolv kan förädlas och bli vackert igen. Genom att slipa ett sådant golv så kan man få ett golv som är som nytt igen. Man tar bort det översta, förfulande lagret och därefter så adderar man en ytbehandling som ger golvet den där extra, vackra finishen som höjer hela rummet.

Rådet är att man alltid ser över kring huruvida en golvslipning är att alternativ innan man bestämmer sig för att riva ut det. Ett fult och nött trägolv kan ha en skönhet dold under sig. Den kan tas fram på ett billigt och effektivt sätt genom en slipning och en ytbehandling. Fatta inte för snabba beslut, undersök alla möjligheter innan du sätter igång.

1 Oct 2020