Skorstensrenovering Stockholm - frågor & svar

Dags att ta tag i frågan kring eldning i din bostad i Stockholm? För många har det senaste årets elpriser skapat ett större behov av att hitta vägar att sänka kostnaderna. Genom att vrida ner värmen på elementen kan man spara pengar - men med detta kommer också ett mindre behagligt inomhusklimat.

Har man exempelvis en öppen spis så kan man skapa naturlig, behaglig värme genom att elda på ett mer traditionellt vis. Detta kan emellertid - vilket är långt ifrån ovanligt - också kräva en skorstensrenovering i Stockholm. Om du har en äldre öppen spis, kakelugn eller exempelvis en kamin så kommer detta också att kräva en säker skorsten, fri från läckage och med intakta rökkanaler.

Det första steget är att kontakta en sotare för en kontroll av dessa. Om denna - återigen, inte alls ovanligt - ger en anmärkning så ligger det på ditt bord att åtgärda felet innan du kan börja elda. Vilket alltså sker genom en skorstensrenovering i Stockholm. Här nedan följer några vanliga frågor om en sådan - i syfte att ge dig lite med information och kunskap:

Kan jag själv genomföra en skorstensrenovering i Stockholm?

Ja, det kan du göra - men du bör ta i beaktning att det är ett ganska komplext projekt och att det måste ske en besiktning av en sotare innan du kan börja elda. Risken är ganska stor att du begår fel och att det i och med detta ändå blir ett fortsatt eldningsförbud - och att du betalar pengar i onödan.

Kan jag använda mitt Rot-avdrag för en skorstensrenovering?

Ja, det kan du göra. Väljer du ett professionellt företag inom skorstensrenovering i Stockholm - registrerat för F-skatt - så kan du som privatperson dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet.

Varför en skorstensrenovering?

Dels av de ekonomiska skäl vi ovan nämnde, men även för din egen livskvalitet. Att kunna elda inomhus ger ett extremt mervärde. Du får en självklar plats att hänga vid med familjen och du får ett naturligt lugn i kroppen av att höra elden spraka och lågorna dansa. Det är något som många idag mår bra av sett till stressen som ligger över oss. Har du möjligheten att elda - ta tillvara på den!

26 Feb 2023