Ska du börja med körkortet?

Vill du övningsköra privat innan du börjar köra på körskola? Eller vill du köra privat hela tiden? Valet är ditt. Oavsett vad du väljer är det samma regler och lagar för alla som ska ta körkort.

Vill du börja övningsköra privat är det vissa saker du måste göra. En av dem är att genomgå en handledarkurs, och det måste du göra tillsammans med din tilltänkta handledare. Vill du under utbildningens gång byta handledare kan du göra det, det enda kravet är att även den genomgår handledarkursen.

Transportstyrelsen ger tillåtelse

När ni genomgått en handledarkurs skickas det in papper till Transportstyrelsen. De kommer sedan att godkänna er och skicka hem papper. Dessa papper ska finnas tillgängliga ifall att polisen skulle stanna er. När ni kör är det några saker att tänka på. Du som övningskör kör på din handledarens körkort, så allt du gör är din handledares ansvar. Det finns vissa krav för att få lov att vara handledare, och det räcker inte bara med kursen. Handledaren måste ha haft sitt körkort i minst fem år de senaste tio åren, man måste även vara minst 24 år. Som elev måste man ha körkortstillstånd. Du får lov att använda vem du vill som handledare, och vanligast är att någon i familjen är det. Du får även lov att använda vilken bil du vill, så länge den håller sig inom B-körkort.

Hur fungerar det

När man genomgår en handledarkurs är ni några olika elever som sitter i ett rum. Har man en handledare med sig som också ska genomgå kursen sitter ni två bredvid varandra. Där går ni igenom vad som gäller när man kör bil och olika lagar och regler gällande körning. Man pratar även en del om säkerhet gällande körning, och olika faror som kan lura på exempelvis landsvägar där det vistas många djur. Det krävs inte mycket för att bli godkänd där. Det personalen som håller i det kollar efter är att ni är med på själva lektionen samt deltar i diskussioner och svarar på frågor. Handledarkursen tar några timmar att göra. Platserna blir i regel snabbt fyllda och man bör vara ute i god tid för att boka in sin kurs. Dessa kurser hålls på de flesta körskolor, och priserna skiftar från ställe till ställe. När du genomgått denna kurs är du sedan redo att få börja träna på att köra bil. Många väljer att börja köra på stora, tomma parkeringar.

23 Nov 2020