Platsbesparande lösningar för kök

Köket är hemmets hjärta. I köket händer det mycket. Här lagas det mat och läses läxor. Ett kök behöver vara flexibelt! Att få till plats för att äta, laga mat, arbeta och umgås kan ibland vara en utmaning. Vi ger några tips på hur du kan få större utrymme i ditt kök!

Anlita en arkitekt

Hur kan man maximera förvaringsytorna på bästa sätt så att du och din familj får mer plats? Om du har problem att komma på lösningar kan det vara en ideé att ta in hjälp utifrån. Anlita en arkitekt i Stockholm. Då fastighetspriserna är mycket höga i Stockholm är de vana vid att att tänka på olika sätt att spara plats. Det kan handla om något så enkelt som att sätta upp några väl valda hyllor och möblera om. Arkitekten kan också tipsa dig om prisvärda renoveringar som öppnar upp ditt kök och gör det större. Det kan vara en väl vald investering att rådfråga en arkitekt om vad hen tror om ditt kök innan du själv börjar köpa nya möbler eller anlitar en hantverkare

Fiffig inredning

Om du har ett litet kök skall du satsa på platsbesparande möbler som gärna har flera funktioner. Kanske kan sockeln under dina underskåp exempelvis husera en robotdammsugare eller annat städmaterial? Utdragbara eller uppfällbara bord är en annan smidig möjlighet som gör att man enkelt kan gå från matlagning till middagsservering.

Idag finns det många häftiga och innovativa möbler som låter dig maximera din förvaring genom att utnyttja det som på engelska kallas för “dead space”, alltså utrymme som annars inte används.

Investera i gamla godingar

Allt behöver inte heller vara nydesignat. Förr bodde fler människor på mindre ytor vilket gjorde att de fick vara experter när det kom till platsbesparing. Kökssoffan är en klassiker i svenska kök, i den får du plats med farmors finservice eller några hopfällbara pallar till dina gäster. Hängande lösningar kan vara både snyggt och innovativt. Har du högt i tak kan du utnyttja det genom att ha en nervävningsbar hylla, likt en gammal tvättställning, i vilken det går att hänga glas, koppar eller annat köksmaterial.

Lura ögat

Ibland kan känslan av att ha rymd vara lika viktig som att faktiskt ha det. Det finns flera sätt att få köket att kännas större utan att göra det större. Ljusa färger hjälper till att få rum och bostäder att kännas större, så att måla köket vitt kan vara en bra början. Även reflektiva ytor gör att man upplever att det finns mer plats, välj därför gärna rostfri köksinredning och en rostfri diskbänk. Det är både praktiskt och snyggt!

2 Apr 2022