Dags att måla om hemma?

Att måla om hemma är den förändring som ger mest bang for the buck. Genom att byta färg så kan man också förändra ett helt hem och skapa en helt ny upplevelse både för sig själv och för besökare. Det kostar heller inte så mycket pengar sett till den effekt man får. Att måla om rekommenderas - men inte utan några tips längs vägen.

Först och främst så kan man veta att målning är mer än att bara doppa en roller i lite färg och sätta igång. Det handlar om att grundarbetet utgör det viktigaste: ju mer tid du lägger på grundjobbet - desto bättre blir det färdiga resultatet. Tänk på att slipa, spackla, tvätta, täcka och i övrigt göra klart den vägg du ska måla innan du sätter igång. Avsätt tid för detta. Att måla tar alltid längre tid än man trott och du kan exempelvis inte påverka hur lång tid det tar för färgen att torka. Det är bara att ställa in dig på det.

Lägg lite pengar på bättre verktyg

Val av verktyg spelar också roll. Rådet är att du investerar i lite dyrare penslar och rollers. Det gör jobbet både enklare och roligare. Resultatet blir, utan tvekan, bättre också. Då du väl är igång med att måla så bör du arbeta metodiskt och efter ett system. Många målar enligt plan till en början och där man sedan övergår till att måla mer på måfå. Det senare leder till att man missar på olika ställen och särskilt vid den andra strykningen.

Alla såna missar syns och tyvärr också ganska rejält. Här kan du med fördel dela in ytan i olika zoner för att undvika missar. Dra ett streck från där du är till dit du ska måla - en meter framåt, från golv till tak - och upprepa detta hela vägen till mållinjen. Det ger dig en smidig resa som minimerar risken för missar.

Använd en dyrare täcktejp

Ett annat råd är att du alltid följer de angivna instruktioner som finns på färgburken. Torktid är extremt viktigt, färgen måste vara torr innan en ny strykning kan påbörjas.

Ett tips är att du inte låter täcktejp sitta för länge. Den kan bränna fast och innebära att exempelvis en bit tapet följer med då du avlägsnar den. Här är det också stor skillnad mellan olika modeller. Den blå tejpen - som ofta är dyrare - kan sitta längre. Den gula som är absolut billigast kan du med fördel undvika. Den ligger bakom många olyckor.

Tänk på att täcka andra ytor

Golv och tak ska täckas. Färg är svårt att få bort i samband med att man målar om. Och, en fläck i taket kommer att vara extremt irriterande. Den kanske inte syns direkt och upptäcks av alla. Men tro oss: du kommer att se den och till slut är det nästan det enda du ser.

Ta dig tid att täcka rejält och använd pensel snarare än en roller då du målar vid takkanten. Golvet ska alltid skyddas och här finns både papp- och plastrullar att använda sig av.

Upptäcker du något som måste korrigeras i efterhand - en liten yta som behöver bättras på - så se till att lägga ut en handduk. Det är ofta just där och då den förargliga fläcken efterlämnas. Man slappnar av och tänker inte på att det droppar från penseln. Se även till att, baserat på detta, använda kläder som du inte är rädd om. Lycka till!

1 Oct 2020