Bodelning – gör knappast skilsmässan enklare

Äktenskapet eller samboskapet tar slut och tillgångarna ska delas upp mellan de före detta turturduvorna. Detta kallas för bodelning och är inte helt lätt.

Det är alltid sorgligt när en person avlider. Det också sorgligt när två personer som trodde att de skulle spendera livet tillsammans beslutar sig för att separera. Den gemensamma nämnaren är att det är någonting som tar slut. Ytterligare en gemensam nämnare är att en bodelning kommer att behöva äga rum. När två personer skiljer sig till exempel måste det beslutas om vem som ska få vad efter äktenskapet. Ibland kan bodelningen underlättas av att parterna har skrivit ett äktenskapsförord innan de gifte sig. Då sker bodelningen ofta betydligt effektivare eftersom det är bestämt på förhand vem som ska ha vad vid en eventuell skilsmässa. Om inte ett äktenskapsförord har upprättats kan det dock bli betydligt knepigare. Ännu knepigare är det om man inte ens var gifta utan bara sambos.

Bodelning är krångligare för sambos

När ett gift par utan äktenskapsförord skiljer sig delas allting lika. Hälften var får man. Det kan såklart slå hårt mot den som hade betydligt större tillgångar än sin partner vid ingång av äktenskapet. Men det är bodelningens regler och en smäll man i så fall får ta. Krångligare är det för sambos. Där måste man ta hänsyn till vad som köpts innan och under samboskapet. Även faktorn gällande vem som har mest nytta av olika tillgångar spelar roll. Låter det komplicerat? Kontakta en jurist som specialiserar sig på bodelning.

29 Mar 2022